laksa oh laksa!!! ;p
hehehe... mesti dh ada bbrp org tersnym bile baca tajuk blog nie... merujuk kpd housemate2 ku n bdk2 merjan!! hehehe... ;p
ok.. posting nie psl attempt ak nk msk laksa... mayb org kata ala.. takat msk jer nk ltk kat blog(jgn terasa ja... ak tau ko mksdkn org lain) hehehe... tp nie r kali pertama ak memasak dlm hdup ak... telur gorg,nasi n air xdikira k... though ak nie blh la bake cookies n cake tp ak nie ssh skit bab2 masak atas dapur... since ak pernah sbbkn dapur umah ak terbkr mse ak menggoreng french fries kalo xsilap ak,so since ak ak mcm takut2 nk guna dapur.. not to mention since then gak ak agak takut dgn api,xbrani dkt penunu bunsen,mancis,lilin n lighter...
hehehe.. ak msk pakai resepi bibit ak... sng gler... sng sesuai dgn org2 yg suke bende2 express n xreti msk mcm ak.... hehehe... ;p
nk resepi die ker? jap yek.... *selongkar jap beg ak cari kertas tulis resepi tue*
hah,.... jeng..jeng...jeng... ;p
bahan2 nyer ialah:
~sardin(2 tin)
~mee laksa(2 bungkus)
~susu cair(2 tin)
~bunga kantan (4 -5 btg)
~daun kesum (sebyknyer)
~cili boh or cili merah hancur (secukupnyer)
~asam keping (secukupnyer)
~tastemaker (secukupnyer)
~air
bhn2 di atas cukup utk 6 org kalo setiap org mkn porsi bsr n 11 org kalo ada yg mkn porsi kecil mcm bdk umah ak... hehehe.. ;p utk pengetahuan anda semua,utk pembuatan laksa nie,bkn calang2 bahan tau... bhn2 nie semua diterbangkan khas dari msia wif courtesy of my mum... agaknya die excited kot mse ak kol mintak resepi laksa tue... n alang2 die nk hntr brg2 lain kat ak,die pi hntr skali bhn2 wat laksa... hehehe... sungguh comel la... ;p
so,langkah2 nyer adalah:
~belah bunga kantan jd 4 (ak mengalami kesusahan la dlm membelah nyer.. awal2 lg dh nmpk sgt mcm org xmsk dapur... hehehe... last2 ibu(isteri driver) tlg belahkn..hehehe.. ;p)
~daun kesum dibasuh bersih2 n buang tangkai yg besar2...(facts-kat medan nie xde daun kesum..)
~hancurkan sardin td & pisahkan kuahnya... (honestly,dis is my fav part of da process... hehee..)
~masukkan semua bahan2 di atas tadi ke dlm periuk kecuali kuah sardin yg diasingkn td...(bahagian yg plg pakar sekali la... main campak jer bhn2 dlm periuk... hehehe... kan teng? ;p)
~masukkan air 5 cawan biasa....
~masukkan cili boh sampy warna die nmpk merah2... (bg ak yg xsuke pedas,ak juz mskkn 2 sudu je cili merah tumbuk tue)
~tunggu kuah mendidih...
~masukkan asam keping secukup rase...
~pastue mskkn 2 tin susu cair td...
~ masukkn tastemaker secukup rse...
n then last but not least,mskkn kuah sardin yg diasingkan awl2 td...
n voila!!!! dh siap kuah laksa versi putra heights a.k.a umah ak a.k.a bibit ak punyer resepi yg express khas utk ak yg hantu laksa nie... hehehe.. ;p rsenyer sgt la sedap(bkn nk msk bakul angkat sendiri tp mmg sdp pun) hehehehe.. ;p so bg kalian2 yg mau mencuba,slmt mencuba!! xpyh risau xjadi... confirm jadi punyer n mesti sdp punyer!! hehehee... ;p
sbnrnyer ada gmbr pembuatan laksa tue,tp segan nk ltk sbb mcm nmpk xmenyelerakan... hehehe.. ;p gud luckzz pd yg nk mencuba!! n thankzz kpd teman2 yg sggp mkn n jd bhn eksperimen ak!! nsb baik,xde ape2 jd... dpt permintaan ramai lg adalah.... hehehe... ;p
Labels: updates
1 Comments:
Tahniah, memang boleh masak punye. Good try. Lain kali try masakan lain. Jgn risau kita buat die, pasti jadi dan boleh makan punye. Sedap pasti boleh adjust. Yang penting berani mencuba. Tahniah , you did it. Nanti balik Malaysia boleh polish skill. Hehehe...............
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home